BEFSZTYKI ZE ŚLEDZIEM W SOSIE

10 dag mięsa wołowego, 10 dag mięsa wieprzowego, 10 dag cielęciny, 2 ziemniaki, 2 duże śledzie, cebula, jajko, kilka łyżek skondensowanego mleka, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.Sos: 2 łyżki masła lub margaryny, łyżka mąki, 2 łyżki koryntek lub rodzy­nków, szklanka rosołu z kostki, łyżeczka octu (10%), łyżeczka cukru, sól, pieprz.Śledzie sprawić i wymoczyć. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Wszystkie rodzaje mięsa, śledzie i ziemniaki zem­leć w maszynce, dodać podsmażoną na margarynie lub maśle po­siekaną cebulę, skondensowane mleko, jajko, sól i pieprz. Masę dobrze wymieszać i uformować podłużne befsztyki, po czym us­mażyć je w rozgrzanym tłuszczu. Na powierzchni befsztyków po­winna się utworzyć brunatna pianka.Przygotowanie sosu: Do niewielkiego rondelka wsypać cukier, wlać odrobinę wody i pogotować, aź utworzy się karmel. Wlać ro­sół i ocet, wsypać opłukane i osuszone koryntki. Zagotować. Na patelni zrobić zasmażkę z łyżki masła i mąki, wymieszać z przygo­towanym sosem, dodać pozostałe masło. Na półmisku ułożyć bef­sztyki i polać je sosem. Podawać z purśe ziemniaczanym, surów­kami lub zieloną sałatą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone