BARANINA W SOSIE KOPERKOWYM

50-75 dag baraniny lub mięsa z jagnięcia, pieprz, listek laurowy, sól, szklanka rosołu z kostki.Sos: 3 dag masła, szklanka rosołu, 2 łyżki mąki, 2 łyżki octu winnego, ły­żeczka cukru, 1 żółtko, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz.Kawałek mięsa opłukać, natrzeć pieprzem, solą i zmiażdżonym li­stkiem laurowymi Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, po czym przełożyć do szczelnie przykrytego rondla, podlać rosołem i dusić na małym ogniu ok. 1,5 godz. Po uduszeniu mięso wyjąć, trochę przestudzić i pokrajać w plastry. „Przygotowanie sosu: Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę, roz­prowadzić ją rosołem, dodać ocet i rozmieszane w małej ilości sosu z duszenia żółtko. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Całość wymieszać z sosem pozostałym po duszeniu, włożyć plastry  mięsa i ogrzać na bardzo małym ogniu. Podawać z ziemniakami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone