BABKA RUMOWO- WIŚNIOWA

15 dag mąki, 15 dag cukru, 3 jajka, szklanka soku ze świeżych wiśni, 3-4 łyżki rumu, 2 żółtka, szklanka słodkiej śmietanki, 2 łyżki cukru pudru, tłuszcz do smarowania formy,3 całe jajka wymieszać z cukrem i ubijać sprężyną lub w mikserze na jednolitą pianę. Stopniowo dosypywać mąkę i mieszać. Przelać do grubo wysmarowanej tłuszczem formy babkowej i wstawić do gorącego piekarnika. Po 5-10 min zmniejszyć temperaturę do 200° i piec jeszcze ok. 20 min, aż powierzchnia nabierze ciemno- złocistego koloru. Babkę przestudzić, wyjąć z formy i natychmiast wstawić do płaskiego naczynia z sokiem wiśniowym, przyprawio­nym dwiema łyżkami rumu.Zaczekać, aż babka wchłonie sok. Na parze ubić śmietankę z żół­tkami oraz z cukrem pudrem i dodać pozostały rum. Przed poda­niem na stół polać babkę sosem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone